Nyitólap Hírek Nyári gumi cseréje a teherautók esetében

Nyári gumi cseréje a teherautók esetében

Nemcsak a személyautóknál, hanem a nagyobb munkagépeknél is érdemes a tavasz és a jó idő beköszöntével lecserélni a télen meggyötört abroncsszettet. Ez nem divat vagy úri mulatság, mivel a két típusnak megvan a maga funkciója, és egyik sem bírja azt a környezetet, amire a másikat tervezték.

A téli nem teljesít jól nyáron, a nyári pedig igencsak balesetveszélyes télen. Főleg a nagy terheket cipelő, méretes teherautók és munkagépek esetében.

Mikor és milyenre kell cserélni?

Akárcsak a személyautók esetében, úgy a mezőgazdasági gumiabroncsokat, targonca gumiabroncsokat és munkagép gumiabroncsokat is akkor célszerű lecserélni a nyári szettre, ha a napi átlaghőmérséklet átlépte a bűvös 7 Celsius fokot.

 

 

Teherautók és 75 centiméternél nagyobb abroncsok esetében a minimális profilmélységnek el kell érnie a 3 millimétert, amit az összes abroncs mintaárkában megtalálható kopásjelzők mutatnak. Ha ezt a kis nyilat vagy háromszöget elértük, akkor ne is gondoljunk arra, hogy az a gumi még használható valamennyire.

A hatósági előírások miatt az autó négy abroncsa egyforma méretű és szerkezetű (sőt, teherbírású) kell, hogy legyen, a mintázatnál azonban megengedik, hogy tengelyenként eltérjen. Ugyanarra a tengelyre azonban kötelező ugyanolyan mintázatú gumit felszerelni.

Milyen egyéb dolgokra kell odafigyelni?

A mezőgazdasági gumi, targonca abroncs vagy munkagép gumi esetében is betartandó előírás, hogy sérült darabot nem szabad használni.

Tilos emellett a szöges abroncs felszerelése, valamint nem szabad olyan szett használni, amelynek tagjainál a bordázat közötti hornyokat utólag mélyítették. Ez különösen a teherautók abroncsánál szokás, erre a tulajdonosoknak érdemes külön figyelni.

A mintázatnál előírás az is, hogy annak a mélysége a futófelület teljes kerületén el kell érni a megszabott három millimétert. A sérülés mellett mindig oda kell figyelni a guminyomásra is.


Vissza a hírekhez!