Nyitólap Hírek Mikor és miért érdemes a nyári gumira váltani?

Mikor és miért érdemes a nyári gumira váltani?

Ahogy elmúlik a rossz idő, és beköszönt a meleg, úgy érdemes az egész télen viselt gumikat lecserélni a „szellősebb”, az évszak követelményeinek megfelelőbb nyári szettre. A kérdés persze ilyenkor is adott: mikor érdemes ezt megtenni? Cikkünkben egyrészt erre válaszolunk.

Nem mehetünk el azonban amellett, hogy vannak olyan autótulajdonosok, akik ezt a cserét ilyen-olyan indokok miatt, de kihagyják, és úgy gondolják, hogy semmi hátrány nem éri őket, ha a nyári forróságban is a téli abroncsokat használják. Nos, nekik is szeretnénk ésszerű, megfontolandó tanácsot szolgáltatni.

Kötelező a váltás?

Bár Magyarországon nincs kötelezően előírva sem a téli, sem a nyári gumi használata az adott évszakokban, azért ajánlott követni a trendeket, és nem elhanyagolni a váltást. Ennek nem csak az az oka, hogy a gumisok és a gyártók szeretnének jól járni.

A téli gumi melegben történő használata miatt ugyanis egy sor hátrány érheti az autótulajdonosokat, hiszen ez a típus mintázatában és összetételében jelentősen eltér a nyáritól. Hőségben való alkalmazása miatt megnövekszik a fékút és a fogyasztás, ráadásul gyorsabb lesz a kopás is. A spórolásból hirtelen felesleges kiadás lesz akkor, amikor ennek az autós megissza a levét.

 

Mikor érdemes váltani?

Persze ezek hallatán azok is a fejükhöz kapnak, akik eddig még nem tartották sürgősnek a váltást, és azt kérdezik, hogy mikortól érdemes hívásokkal bombázni a gumisokat.

Nos, amint a napi átlaghőmérséklet 7 Celsius fok fölé vált, máris mehet a telefon a szakiknak. Érdemes előtte azonban átnézetni a meglévő a szettet, amelynél figyelni kell a kopásra és a mintázatra. Egy nyári guminak ugyanolyan jó állapotban kell lennie, mint egy télinek.

A profilmélység minimum 1,6 milliméter legyen a személyautók esetében, a biztonságos értéknek a gumisok azonban a 2 millimétert tartják. Egy tengelyre csak ugyanolyan típusú és paraméterekkel rendelkező abroncs kerüljön.

Ha új gumira van szüksége, keresse ki az Önnek legmegfelelőbbet az autogumiüzlet.hu weboldaláról, és kérje bátran munkatársaink segítségét.


Vissza a hírekhez!